banner.jpg

Dalmata (Dalmatinac)

Jugoszláv kutyafajta. Bár az egyiptomi domborműveken is ábrázoltak egy a dalmatához hasonló, pöttyös kutyafajtát.

A dalmata hagyományosan kísérőkutya volt, akár a lovak mellett szaladt, akár a kocsi tengely alatt, feladata az volt, hogy megvédje az utazókat a támadásoktól. Az autó feltalálásával feleslegessé vált, ezután a ló vontatta tűzoltóautók mellett dolgozott.

Egy valódi gentleman, csendes, érzékeny, jól nevelt. Udvariasan tartózkodó az idegenekkel, gazdája reakcióit figyelve alkalmazkodik. Kiegyensúlyozott természetű, családját nagyon szereti. Imád társaságban lenni, kifejezetten érdeklődő, éber kutya. Amennyiben szocializációját korán elkezdjük, más háziállatokkal is barátságos viselkedést fog tanúsítani. 

Méret L
Viselkedés Szelíd, alázatos
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Hatalmas étvágyú, és nem válogatós. Minden ételt rakjunk el előle, ha lehet jól elzárva, mert bármit megeszik. Előszeretettel bányássza ki a szemetes tartalmát, az utolsó darabig szétszedi, és kieszi belőle a maradékokat. Legyen az gyümölcs, kenyér, hús, édesség, bármi, ő elpusztítja.

Rövid, erős, sűrű szőrzetére nem kell nagy figyelmet fordítani. Figyeljünk rá, hogy ne feküdjön érdes felületen, mert a végtagokon a szőre is és a bőre is vékonyabb, ezáltal sérülékeny.

A dalmatát nem túl nehéz nevelni, de ha túl sokat várunk el tőle, makaccsá válik és elveszíti érdeklődését a gyakorlatok iránt. Ha valamit jól csinál, nagyon meg kell dicsérni, akár jutalomfalattal is. Sem a túl szigorú, sem a túl engedékeny nevelés nem célravezető, az arany középutat kell megtalálni.

Kifejezetten alkalmas a kutyás sportokra, de figyeljünk arra, hogy ne a verseny legyen a fő szempont, hanem, hogy a kutya és a gazda is jól érezze magát. Igazi versenysportra kissé csökönyös jelleme miatt nem alkalmas. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2022 - CityDogs Készítette a