banner.jpg

Csivava (Chihuahueño)

A világ egyik legkisebb kutyajatája. A Mexikóból származó, ősi kutyafajtának 2 változata van, a rövid szőrű chihuahua pello corto, valamint a chihuahua pello largo, a hosszú szőrű csivava. Az aztékok idején őrző -védő kutyaként alkalmazott terrier ősőket is felmutató minieb, mára leginkább karon ülő szőrme táska pozíciójába sűllyedt. Egy másik elmélet szerint az aztékok szent kutyájaként számon tartott csivava egyszerre volt áldozati állat és a vasárnapi ebédkor feltálalt ínyencség. 

Ez az aprócska mexikói kutya értelmes, éber, játékos és egy kicsit makacs természetű. Hatalms füleinek köszönhetően minden apró neszt meghall, így tökéletes jelzőkutya.  Általában eléggé magabiztos, sőt néha túlságosan is vakmerő. Rendszerint különösen erősen kötődik egy személyhez, de az egész családdal jól kijön. Okos, tanulékony, már néha túlzottan is furfangos, így egy kis puncsolással, rájátszással könnyen megszerzi, amit akar. Könnyen el lehet kényeztetni, és a kis cukor falat miniebünk gyorsan vércukorrá válhat. Így nem csoda, hogy az első látásra békés és nyugodt kiskutyánk félelem érzet és gondolkodás nélkül nekemegy akár egy medvének is.

Ha megfelelően van tanítva és tartva, békésen együtt tud élni kutyatársaival és akár még a macsekokkal is baátságot köthet. Az idegenekkel szemben kissé tartózkodóan viselkedhet; többnyire nem kedveli az olyan ismeretlen személyeket, akik túlzottan bizalmaskodóan bánnak vele – és ezt egyértelműen tudomásukra is hozza. A gyerekekkel jól megfér, feltéve, hogy azok nem bosszantják. Így csöpp gyerekes családban nem ajánljuk, hisz egy picurka csöpségnek nem igazán tudjuk megmagyarázni, hogy ne húzza-vonja a kis türelemmel rendelkező ebet.

Csak az válassza maga mellé társként ezt a miniebet, aki alkalmazkodni tud a koránt sem kicsiny számú szeszélyeihez. Kifejezetten alkalmas beteg, idős emberek mellé, hisz vidámságával, mozgékonyságával sokszor visszadja a már elveszett életkedvet.
 

 

Méret S
Viselkedés Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Mielőtt egy kis csivava mellett döntünk, fontos végig gondolnunk, meg tudjuk-e oldani, hogy a kölyök ne maradjon egész nap egyedül. A pici testben nagyon rövidek az emésztési utak, ezért az ennivaló hamar kiürül belőle. Eleinte 8–10 hetesen négyóránként (pl. konzerv, vagy rizses hús), majd fokozatosan lehet ritkítani az etetések időközét, észre lehet venni, mikor jön el annak az ideje. A száraztápot a friss vízzel együtt mindig a kölyök előtt lehet hagyni.

 A sok keresztezett rövid és hosszú orrú kutyafajta miatt nagyon gyakori a fogváltáskori állkapocs-növekedési rendellenesség. Az addig szabályos harapású kutya elkezd előre harapni és ez vagy úgy marad, vagy szerencsés esetben kb. másfél éves korára helyreáll. Minden színváltozat, minden színnel kombinálva megengedett.

Gyakori a térdkalács eldeformálódás, mely inkább felnőtt korban lesz látható. Ha kölyköt vásárolunk, mindig meg kell mozgatni a kicsi térdét és ha kattogást tapasztalunk, akkor szinte biztos, hogy a későbbiekben problémák lesznek. Elég magas életkort megélnek, nem ritka a 15–16 éves korú sem. Ideális társ, kis helyen elfér, könnyű vele az utazás, keveset eszik, ezért a tartása olcsó.

Szőrzete nem igényel sok ápolást. A hosszú szőrű kutyák bundáját sörtekefével és fésűvel kell rendbe szedni, de itt sincs szükség túl gyakori törődésre. A szembe időnként megfelelő készítményt kell cseppenteni a csúf könnyfoltok megelőzése vagy csökkentése végett.  Karmait mindig övidre kell vágni. Kis termete miatt  eléggé érzékeny lehet a hidegre, a nedvességre és a huzatra – nedves időben nem árt kis kabátot adni rá.

Egy tévhit szerint a kistesű kutyák nem alkalmasak a kutyás sportokra, ellenben a chihuahua nagyon tanulékony és türelemmel akár mini agility-re is rávehetjük. Apró termete miatt azt gondolnánk, hogy nem sok kárt tud körülöttünk okozni, általában nem is nagyon törődnek a nevelésével. Ne csodálkozzunk, hogy havas tájra emlékeztető, vattapamacsokkal kirakott lakásra megyünk haza. Ez a gondolkodás mind a kutya és mind a gazda szempontjából egy hibás döntés, hisz egy értelmes, tanulékony kutyát és magunkat fosztjuk meg attól, hogy könnyebbé tegyük életünk.  A csivava egy  igen értelmes kutya, gyorsan meg tudja tanulni a parancsokat, sőt élvezi is a tanulást.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a