banner.jpg

Cane corso (Cane Corso Italiano)

Az ősi római molosszus, a Canis pugnax leszármazottja. A nagytestű vadak vadászatára és a csatákban "harci segítségnek" használták. Évekig volt az itáliai népek megbecsült társa, birtok, marha és személyvédelemre is alkalmazták. Manapság leginkább házi kedvencnek tartják, de vannak olyan olasz területek, ahol még őrző-védő, rendőr és nyomkövető kutya pozícióját is betölti.

A cane corso bátor, kiegyensúlyozott, értelmes és mozgékony kutyafajta. Gazdájával, gazdáival gyenge és hűséges. Figyelmes, családját védelmező kutya, és ha igazi veszély fenyeget, a hangját is kiereszti. A gyerekekkel szemben türelmes, nyugodtan viselkedik, idegenekkel szemben viszont gyanakvó, csak a gazdája jelenlétében hajlandó megtűrni őket. Ha megfelelő volt a szocializációja, más háziállatokkal sincs gondja. Kutyatársaival szemben általában harcias, de szocializációval ez is kinevelhető belőle.

Könnyen és gyorsan tanul, de nem első kutyás gazdának való. Tanításához türelem és kitartás kell, nem szabad hagyni, hogy a fejünkre nőjön. Az őrzésre való hajlam a fajta veleszületett tulajdonsága, és az állat mindig cselekszik, ha szükséges, ez olyan alapvető személyiségjegy, ami mindig megmarad kutyusunknál.

Amennyiben nem szobában tartjuk a kutyát, készítsünk számára az udvaron kennelt. Ez a hely lesz az, ahol a kutya nyugodtan tud majd pihenni, és gond esetén biztonságos körülmények közt tudhatjuk. Bezárást követő hisztijét hagyjuk figyelmen kívül, de minden esetben győződjünk meg arról, hogy a kutyus jól van.

 

 

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Akár táppal, akár főtt étellel etetjük, figyeljünk arra, hogy a táplálékának minimum 2/3-a hús legyen, természetesen, ha házi kedvencként tartjuk, nem pedig sport vagy hobbi kutyaként, ezt az adagot csökkenthetjük.

Szőrzete nem igényel bonyolult ápolást, a vedlési idényben célszerű gumis kopókesztyűt használni a kilazult szőrszálak eltávolításához.

A cane corso igen mozgékony kutya, amely akár órákon át is kísérgeti gazdáját anélkül, hogy a kifáradás legcsekélyebb jelét adná. Szívesen fut, labdázik, apportíroz és úszik. Amennyiben a szabadban eleget mozoghat, a lakásban viszonylag nyugodtan és békésen fog viselkedni.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a