banner.jpg

Bullterrier (Bull Terrier)

A bullterriert a "régi" bulldog és a mára már kihalt fehér angol terrier keresztezéséből tenyésztették ki, a kitűzött cél egy olyan harcikutya kialakítása volt, amely minden félelem nélkül bevethető volt a kutya-kutya elleni harcokban. Az angol kapitalizmus időszakában, mikor az emberi munkaerő kizsákmányolás, a gyerekek dolgoztatása természetes volt, a háziállatok sem menekültek a kihasználás alól. Mint azt gondoljuk, az állatvédelem is gyerekcipőben járt, így nem véletlen, hogy a "panem et circenses" -/kenyeret és cirkuszt/ nevében az elnyomott nép szórakoztatására borzalmas, véres állatviadalokat szerveztek. Kutyák, medvék, oroszlánok, borzok, majmok, lettek prédái az ilyen véres, kegyetlen küzdelmekre idomított kutyáknak. Igazi nagy attrakciónak pedig, a kutyák egymás elleni harcát tekintették. Így lett ez a fajta szépen lassan az előítéletek áldozata.

Az emberhez kötődő szoros kapcsolata és a folyamatos szelekció révén azonban hamar családi kutyát faragtak az angol bullterrierből.

Mindenkivel szemben közvetlen, játékos, bohókás viselkedése megnevetteti még azokat is, akiknek első ránézésre nem szimpatikus a fajta. Kiegyensúlyozott természetű, és kész alárendelni magát gazdájának. Bár a fajta jellemzően önfejű, mégis az ember iránt különös kötődést érez. A bullterrier hűséges társa az embernek, ugyanakkor állandó figyelmet és határozott bánásmódot követel. Az engedékeny gazdának hamar a "fejére nőhet". Saját elgondolása van a feladatokról és arról, hogy azt ő hogyan teljesíti. Nem egy parancsra ugró kutya, egy engedékeny gazda életét ezért simán megkeserítheti, mert a laza bánásmódot szemtelenül kihasználja. A bullterrier teljes önbizalommal közeledik minden és mindenki felé, kíváncsisága nem ismer határt. Mára már teljesen kinevelték a fajtából az agressziót, a kiállításokon egy vad, agresszív egyed a mai napig egyből kizárásra kerül. A gyerekekkel kimondottan jó a kapcsolata, bár hevességük és kedvességük néha "túl sok"-nak tűnhet.

Méret M
Viselkedés Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Ez a kutya mindenevő, de komolyan. Az étlapján szerepel a hús, a zöldségek, gyümölcsök, de az elől hagyott cipő és műanyag tál is. Figyeljünk rá, hogy ne maradjon elől semmi olyan, amit nem szeretnénk, hogy megrágjon. 

A bullterrier szőrzete nem sok gondozást igényel, elég hetente egyszer átkefélni egy puha sörtéjű kefével. A karmait röviden kell tartani. A hallójáratot időnként meg kell tisztítani erre alkalmas speciális fültisztítóval. A fehér színű bullterriert néha muszáj megfürdetni, de igyekezni kell ezt minél ritkábban tenni. Puha fekhelyet célszerű biztosítani a számára, különben a nyomáspontokon bőrkeményedések alakulnak ki.

Sok mozgásra van szüksége, egy nagy séta, a kerti labdázás, az úszás vagy a gazdival közös kerékpáros futkározás mind megfelelő gyakorlatok a számára. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a