banner.jpg

Border collie

Az angol pásztorkutyák története szorosan összefonódik a juhtenyésztés történetével. Az angol-skót hegyes-völgyes vidék nedves, hideg éghajlatával kemény feltételeket teremt az itt élők számára. Ezekhez a zord körülményekhez alkalmazkodott az akkori border collie,  aki hihetetlenül edzett, szívós, bundája pedig vastag, vízlepergető volt. Kemény, izmos teste erőt, kitartást sugárzott. A farmerek és a pásztorok a fajta tenyésztése során az adott egyed temperamentuma, intelligenciája szerint válogatták a kutyáikat.

Terelési stílusa egyedülálló, tekintetével és különleges osonó mozgásával irányítja a rábízott állatokat a baromfitól a szarvasmarháig.

Értelmes, tanulékony, aktív, ragaszkodó, érzékeny és játékos. Nagyon nagy mozgásigényű, amit csak is valamiféle kutyás sporttal lehet kielégíteni. A border collie nagyon intelligens juhászkutyafajta, ennek összes előnyével és hátrányával. Gondolok itt arra, hogy nincs az a gyerek vagy macska, aki csak úgy, egy igazi kergetőzős- terelgetős játék nélkül vonulhatna át az udvaron. Ha nincs eléggé kifárasztva, vagy szellemi tevékenység híján marad, nagyon gyorsan talál magának elfoglaltságot, amivel fel tudja magára hívni a figyelmet. Pillanatok alatt alagutat ás a kertben, az elől maradt tárgyakat megcsócsálja, és szívesen lopkod az asztalról. Nem rosszaságból! De nem bírja a semmittevést. Ha nem készül fel a gazdi arra, hogy az új családtagra rengeteg energiát kell szánni, ha nem a “kutyázást” választja egyedüli hobbinak, csupán egy kedves társat keres, aki mellette van, ne válasszon border collie-t! A borderesség életforma. Nem érdemes sem a saját, sem a kutya életét megnehezíteni a rossz fajtaválasztással.

Méret M
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

A kutya adagja, akár táppal, akár főt étellel etetjük, függ az életvitelétől. Egy sportoló kutya étrendje sokkal több fehérjét kell, hogy tartalmazzon, mint egy házi kedvencként tartott ebé. A változatos étrendet szereti.

A border collie egészséges fajta, szőrzete nem igényel sok ápolást. Hetente egyszer-kétszer érdemes a bundáját átfésülni.

Nem elég neki a napi séta, tanítani kell, közös programokat szervezni, rendszeres elfoglaltságot találni a számára. Rengeteg kutyás sport közül lehet választani, terelés, agility, flyball, mentőkutyázás, vagy bármilyen egyéb tevékenység megfelel.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a