banner.jpg

Boerboel

A Boerboel dél-afrikai eredetű házőrző és munkakutya fajta. Páratlanul ötvöződik benne a szilaj erő a bámulatos robbanékonyság és a meghátrálást nem ismerő bátorság, így méltán adományozhatjuk neki az „oroszlánkutyák” legmagasabb címét.  Marhacsordák terelésére használták Európában, majd a holland telepesek juttatták el az afrikai kontinensre, ahol őrzőkutyaként funkcionált. Robosztus, ám de gyors testükkel a marha csordák útját állva segítettek a juhászoknak. Két elvárásnak kellett megfelelnie: bármi áron megvédeni gazdáját és terelni a csordát. Aztán a marhacsordák csökkenésével a Boerboel hirtelen munkanélkülivé vált, s mivel nem egy ölebnek tenyésztették, ezért félő volt, hogy a fajta eltűnik az afrikai szavannák sűrűjében. A másik veszély a szaporítók oldaláról leselkedett a Boerboelre, ugyanis hírneve miatt sokan üzletet láttak az eladásában. Aztán Lucas van der Merwe és barátja, Jannie Bouwer 1980-ban farmról farmra járva választották ki a tökéletes egyedeket és megkezdték a fajta újraélesztését.

A fajtára jellemző a nyers őszinte viselkedés és akit szeret azt nagyon szereti és mindent megtesz érte, akit nem, azt viszont nagyon nem kedveli és képes akár tettlegesen is fellépni. Idegenekkel kőkemény és elutasító, a családtagokkal viszont olyan kedves, mint egy plüssmackó. Önálló, képes egyedül döntéseket hozni, hogy hol és milyen mértékben alkalmazzon szankciókat a betolakodók elűzésére

Nagyon értelmes kutya, gyorsan tanul, szeret gazdája kedvében járni.

 

 

 
 
Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Nem érzékeny típust, kb bármit megeszik, így nem okoz gondot számára a házi koszt elfogyasztása is.

Különösebb ápolást nem igényel.

Nagyon mozgékony kutya, imád egész nap szaladgálni. Hatalmas területre (nagybirtok, vagy tanya) van szüksége, amit szabadon, önállóan bemozoghat és őrizhet.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a