banner.jpg

Bergamói juhászkutya (Cane da pastore Bergamasco)

Olaszországban kitenyésztett juhászkutya fajta. Kiegyensúlyozott és nagy koncentrálóképességgel rendelkező kutya, akit határozott, nyugodt és visszafogott jelleme tesz igazi társasági kutyává. Emellett hatékony házőrző és munkában fáradhatatlan. Könnyen nevelhető, nagyon könnyen alkalmazkodik a kialakult helyzetekhez, gyorsan szocializálódik. Erős a ragaszkodása a családjához, ha szükséges a védelmükre is kel.

Szívesen lakik a házban, de a kerti kutya léttől sem ódzkodik, nem igazán zavarja a napi teendőjében az időjárás.

Általában jól kijön a gyerekekkel, de fontos tisztában lenni azonban azzal, hogy rögtön a védelmükre kel, ha társaik bosszantják vagy bántják őket. Kiemelkedően jó házőrző, ami azt jelenti, hogy a betörőre igen kellemetlen meglepetés vár abban a házban, amelyet egy bergamói juhászkutya őriz.

 
Méret L
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Házikoszttal és táppal is táplálható, nem finnyás fajta.

A bergamói juhászkutya szőrzetét egyéves koráig rendszeresen kefélni kell, de attól fogva elkezd nemezesedni. A nagyobb nemezlapok kialakulásának elkerülése érdekében azokat kézzel kell nagyjából 3 cm széles csíkokra szétszedni. A fej szőrzete továbbra is rendszeres fésülést igényel. A kutya megfürdethető, de ezt inkább csak nyáron érdemes megtenni, mivel szőrzete igen lassan szárad.

Nagy mozgásigényű, hosszú túrák, séták a kedvenc időtöltései közt vannak. De ha kertben lakik, akkor a hatalmas terület is megfelel számára. A lehető legjobb, ha a közelben van egy marha vagy esetleg egy juh csorda, számára az a legtökéletesebb tesióra.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a