banner.jpg

Beagle

Az egyik legősibb kopófaj, melynek jelenlegi küllemét természetesen Angliában, a vadászat hazájában tenyészették ki. Írásos emlékek a 17. századból maradtak fennt, Thomas Bewick ír a legkisebb kopóról, mely fáradhatatlan a vadászatban és ugatása lágy, dallamos. Közvetlen őse nagy valószínűséggel a 17. században kitenyésztett harrier /nyulászó/ kopók között keresendő.

A beaglet régen hajtóvadászatra használták, kiváló vadász tulajdonságai máig megmaradtak, falkában vadásztak velük, melynek neve beagling. A beagling Anglián kívül az Egyesült Államokban is igen elterjedt, ahol a kedvezõ körülmények miatt (hatalmas, szabad területek) a mai napig sokan ûzik. Magyarországon, Európa és Anglia nagy részén is tilos a falkában történő vadászat, ezért ma a beaglet többnyire nyomkövetésre használják. Mivel a beagle nagy mozgásigényű állat, a falkában történő vadázat  betiltása után Angliában néhány lelkes gazdi munkaklubot alakított és bérelt területen versenyeket rendezett a kutyák számára. Ezek a versenyek az addigi nyúlvadászat mintájára lettek megrendezve, ahol már nem a zsákmányszerzés, a vad elejtése, hanem a sport és a mozgás volt a cél.

Kiváló szaglása és kitartása miatt Amerikában a rendvédelmi szerveknél (határőrség, rendőrség) is alkalmazzák. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium Beagle Brigade néven külön egységet tart fenn belőlük. Barátságos és éber, védik a környezetüket anélkül, hogy agresszívek lennének az idegenekkel szemben. Egy gyanús személy ha megközelíti a házat a Beagle addig fog ugatni amig a gazdi haza nem ér. Jó házőrző, és ezt elég aktívan be is mutatja. Éles, hangos üvöltése nem minden fül számára elviselhető. Ha szereted azokat a kutyákat, amik beszélnek, szeretni fogod Beagle-t.

Méret M
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Szelíd, alázatos, Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Nagyon hízásra hajlamos kutya. Valószínűleg ez nagy mozgásigényének köszönhető, hiszen a beagle valamikor sokat mozgott, ebből következik, hogy sok energiára volt szüksége. Régen házi koszttal eteték, hisz nem való színű, hogy a 15. századi kiráyi kastélyban akadt eukanuba vagy josera táp. Ma azonban más világot élünk, lakásban, emeleten lakunk, némelyikünk kutyája pórázon sétál, azután beülünk a számítógép elé és a kutya lefekszik a helyére. Sem éheztetni, sem túltáplálni nem szabad a kutyát, ellenben a megfelelő táplálkozás mellett megfelelő időt ill. helyet is biztosítanunk kell nekik, hogy futkározhassanak, játszhassanak pajtásaikkal.

Valaki a házi kosztra, valaki a tápra esküszik. Egy biztos, ha a kutyának a megszokottól eltérő ételt adunk, annak hasmenés lehet a

A falánk evés, az evés utáni séta, ugrálás és futkározás minden étel esetében kerülendő, mert ettől a kutya bélcsavarodást kaphat, ami akár halálos is lehet! vége.

Egy egészséges Beagle 15 évig is élhet. Gyakori egészségügyi problémái közé tartozik az epilepszia, szemproblémák és a törpeség. Ügyeljen arra, hogy mindig tisztítsa meg a Beagle fülét, ezzel elkerülhető a fülgyulladás.

A beagle, mint azt már oly sokszor leírtuk, nem szeret, sőt utál egyedül, bezárva lenni egy lakásban, ezért lakásban tartását csak azoknak javasoljuk, akik napi 4 óránál többre nem hagyják őt egyedül, vagy távmunkában dolgoznak.

A Beagle nagyon makacs és kemény tud lenni. Szeretik, ha bókolnak nekik és kényeztetéseket kapnak. Erős kézzel kell bánni velük, hogy megtanulják a házban élés, tiszta viselkedés módját.

 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a