banner.jpg

Argentin dog (Dogo Argentino)

Az 1920-as években az argentinok olyan vadászkutyát tenyészettek ki, amely helytáll hazájuk, Argentína változatos és kemény terepein is. Míg sok, már létező fajta rendelkezett egy, vagy több megfelelő tulajdonsággal e fajták egyike sem birtokolta az összes olyan jellemzőt, melyre igazán szükségük lett volna, így 10 fajtát választottak ki, hogy megfelelő tulajdonságaikat egy típusban egyesítsék. A tenyésztési folyamat alapja a Cordoba-i harci kutya volt. A "ringek királya" a kitartásáról, erejéről és állóképességéről volt híres, bár gyorsasága és szaglóképessége nem volt a legjobb. Ezzel a már létező keverékkel keresztezték a dán dogot, hogy növeljék a kutya méretét és kialakítsák a fejformáját; a pireneusi pásztorkutyát, hogy létrehozzák a fehér szőrzetet és a különböző éghajlatokhoz való jó alkalmazkodóképességet; az angol bulldogot és a bullterriert, hogy tovább növeljék a kutya kitartását és szívósságát; és a bordói dogot, hogy erősítsék az állkapcsot. A pointerrel a szaglóképesség, míg az ír farkaskutyával a gyorsaság miatt keresztezték. Végül a boxer garantálta a társaságot kedvelő személyiséget és a nagyszerű intelligenciát.

Az argentin dog tulajdonságait gondosan finomították addig, míg az így kitenyésztett kutya teste erős, idegrendszere stabil, temperamentuma pedig kiváló lett. Ezáltal az új fajta a vaddisznó, a puma és a jaguár legelismertebb vadászkutyájává vált. Az argentin dog fejlett, magas intelligenciával és nagyfokú koncentráló képességgel bír. Képes kizárni a zavaró tényezőket mialatt feladatát teljesíti, ezért használják vakok és mozgáskorlátozottak kísérőkutyájaként, nagyon sikeres munkakutyák, ellátnak rendőrségi és katonai feladatokat valamint nagyszerű kutató és mentőállatok is.

Barátságos és alapvetően emberszerető. Szereti, ha simogatják és viszonozza a törődést. Kissé félelmet keltő megjelenése ellenére eltűri az idegeneket is, amíg nem jelentenek veszélyt a saját, illetve gazdája számára nézve. A kutya hamar megbarátkozik a gyerekekkel és szinte mindent eltűr a részükről. Kutyatársaival szemben agresszívan léphet fel, de ezen a korai szocializáció segíthet.

Méret L
Viselkedés Lelkes őrző-védő
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Argentin dognál táplálék szempontjából fontos azzal számolni, hogy még a legjobb kennelekben született minőségi kutyusok is gyakran allergiásak. Tehát mindenképpen kalkuláld bele, hogy lehet, hogy csirke és gabonamentes antiallergén táppal kell majd eteni.

Az argentin dog szőrzetének ápolása nem nehéz feladat. Az elhalt és kilazult szőrszálak a vedlési időszakban egy gumikefe segítségével könnyen eltávolíthatók. A karmait röviden kell tartani.

Az argentin dog elég intelligens, de természetéből adódó mohóságát megfelelő irányba kell terelni. A szokásos kiképzési módszerek nem mindig válnak be nála, de egy kis változtatással általában sikeresek. Általánosságban a szukákat könnyebb kiképezni, de az argentin dogból kitartssal egy kitűnő munkakutyát nevelhetünk.

A fajta igen energikus, a napi séta nem elég számára; szüksége van a rendszeres, hosszú sétákra is. A kutya mozgásigénye jelentős részét egy nagy, bekerített kertben is ki tudja elégíteni.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a