banner.jpg

Arab agár (Sloughi)

Egy igazi őskövület, a berber törzsek közvetítésével kerülhetett az arabokhoz.  Van egy berber mondás: "Egy jó sólyom, egy nemes ló, egy gyors agár többet ér, mint húsz asszony..."  Nem csupán vadászkutya, hanem házőrző is. A sloughi az agárcsalád legkeményebb tagja. Lomhának látszik, de ha kell, villámgyors. Szaglása nem jó, a látása viszont annál inkább. Kitartó edzett, "elpusztíthatatlan". Bátor, önálló, ezért kissé akaratos, nevelhetetlen eb. Régen antilopra vadásztak vele, mára vasászfeladatokra már nem használják, a kialítások sztárkutyájává vált.

Az arabok napjainkban is megbecsülik, vadásznak vele. Egyes nomád sivatagi törzseknél még manapság is az arab agár látja el élelemmel gazdáit. Európában és Amerikában agyonkényeztették ezt a számukra kutyaritkaságot. Lakásban is tartható, hiszen rövid szőrű, és nem ugatós. Ahhoz, hogy ideális társ váljék belőle, nagy-nagy türelem, kitartás és hozzáértés kell. 

Méret L
Viselkedés Csendes, nyugger csahos
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Agaraknál az etetés nagyon összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára és tápanyagra, vitaminra van szüksége, mint egy nem versenyző társának.  Fülledt, meleg időben sokkal jobba figyelni kell a vízháztartásukra, hogy nehogy kiszáradjanak, és hőgutát kapjanak. Nem szabad őket össze-vissza maradékkal etetni. 

Rövid szőrű fajta, nem igényel túl sok gondozást. Néha egy kis fésülgetés azért nem árt, főleg azért, mert nagyon szereti.

Az agarak közt a legnagyobb és leglomhább. Szeret futni, de elpihenget a kertben is a fa alatt. Élvezi az agility-t és a vadászatot.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a