banner.jpg

Amerikai pitbull terrier (American Pit Bullterrier)

A bull-típusú terrierek tengerentúli képviselői valamennyien az Angliából és Írországból származó ősi bulldogok, valamint az Amerikába érkező "half and half" keresztezésből származnak. Sajnos az egyik legjobban félreismert fajta. Kiváló munka és sport kutya. Gazdája felé tanúsított odaadása és szerete letörhetetlen. Az amerikai pit bull terrier nevet eredetileg egy a gladiátor ebekből békés célra kitenyésztett fajtára találták ki. A viadalok szervezői viszont annyira jónak találták az elnevezést, hogy az "eredeti" - küllemében és méretében korántsem egységes - harci típust is ezzel ruházták fel.

A Pitet nehéz standardizálni, hiszen tenyésztése nem a külső jegyek, hanem belső értékek, képességek, tulajdonságok alapján történt és a külső megjelenés csak másodlagos. A fajta helyzete napjainkban azonban már korántsem leányregény, hiszen Amerika egykori kedvence, legtiszteltebb nemzeti fajtája ma már a mumus szerepkörét tölti be. Ha valaki meghalja a harci kutya nevet, már asszociál is a pibullra, de fordítva is tökéletesen igaz, ha a pitbull név valahol előkerül, semmi más nem jut a tudatlan ember eszébe, mint hogy, egy könyörtelen harci gép. Ennek a képnek a kialakulásához a média nagyban hozzájárult, hisz ha kutyatámadás történik, egyből a pitbullok kerülnek terítékre. Lehet, hogy furcsán hangzik, de sohasem a viadalra tartott kutyák azok, amelyek emberre támadnak. Hogy miért? A válasz roppant egyszerű: ezeket az egyedeket sohasem képzik ember elleni támadásra!

Hihetetlenül bátor, elszánt kutya. Ha verekedésre kerül sor, életre-halálra viaskodik, kis fáradtsággal nyugodt, engedelmes eb válik belőle. Gyermekszerető, hűséges és odaadó, feltéve, ha jól bánnak vele. Tanulékony, figyelmes, szófogadó és mindent megtesz a gazdájáért.

 

 

Méret M
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Okos, agyafúrt
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

Táppal és házi koszttal is egyaránt táplálható. Az etetés módja függ attól, hogy mire használjuk a kutyát. Amennyiben sport tevékenységet végzünk vele, mindenképp figyeljünk arra, hogy étele nagy energia tartamú összetevőkből álljon.

Rövid szőre nem igényel különösebb gondozást, heti kétszeri átfésülés abszult megfelelő. Bár ne csodálkozzunk, hogy csak úgy beül a lábunk elé egy kis hasvakarásra.

Hatalmas erő lakozik benne, ezért kifejezetten alkalmas súlyhúzó sportokra. Nem csak a gazdi, a kutya is kifejezettem élvezi. Egy pitbullnak akár 3000 kg-os harapása is lehet. Imádja a frizbizést és az agility-it. Fontos a napi lemozgatása, mert ha nincs eléggé lefáradva, könnyen talál magának a lakásban vagy a kertben játéknak valót.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a