banner.jpg

Amerikai bulldog (American bulldog)

Az amerikai bulldog eredetéről keveset tudunk, annyi biztos, hogy a 400-as évek táján, Angliában élő vaddisznó- és medvevadászatokra használt masztiff szerű kutya lehetett az ősei közt. Munkakutya, de ennek ellenére a  Nemzetközi Kynológiai Szövetség (FCI) nem ismeriel, mint önálló fajtát. Az Egyesült Államok egyes részein az amerikai bulldogot még ma is használják az elkóborolt marhák összeterelésére, de e kutyák többségét éber társként tartják.

Az amerikai bulldog kiegyensúlyozott és magabiztos kutya, amelyet természetes ösztöne késztet és az otthona őrzésére és védelmére, nagyon ragaszkodik családjához. Igen bátor, önmagát nem kíméli. A rideg tartás nem ideális számára, inkább lakáskutyaként tartható, mert nem csak nyugodt, hanem elég kiegyensúlyozott ahhoz, hogy egyedül merjük hagyni. A lakásba (birtokra) érkező idegeneket éberen figyeli, de amikor a gazdája az értésére adja, hogy minden rendben van, akkor elfogadja őket. Vigyázni kell ara, hogy a nem a falkájába tartozó állatot lassan ismertessük meg vele, mert arrogánsan léphet fel velük szemben. A család állatait, akikkel együtt nőtt fel, gond nélkül elfogadja.

Hatalmas erővel rendelkezik, de ezt soha sem fordítja gazdája és családja ellen. Alapjáraton az amerikai buldog végtelenül kiegyensúlyozott, nyugodt vérmérsékletű kutya, aki képes egész délután szemlélődve heverészni a teraszon, ám ha olyan esemény történik, mely veszélyt hordozhat magában, azonnal ötösbe kapcsol, és teljes sebességre pörög fel. Ez a kettősség igen veszélyes "egyveleget" alkotna, ha idegrendszere nem volna olyan stabil. 

Méret XL
Viselkedés Lelkes őrző-védő, Csendes, nyugger csahos
Életstílus Nem aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló, Idős

Növendékkorban visszafogottan, alacsony fehérjetartalmú, de magas biológiai értékű tápokkal, megfelelő ásványianyag-pótlás mellett kell etetni. Felnőtt korban már nem igényel különleges etetési praktikákat.

Nem igényel különösebb gondozást. Elég hetente egyszer-kétszer átkefélgetni bundáját.

Az amerikai bulldog nem való tapasztalatlan személyeknek, sem azoknak, akik határozatlanok vagy bizonytalanok, de fontos, hogy túl szigorú módszereket se alkalmazzuk nála. Nevelésénél fontos a következetesség és a kitartás. Nagyon fürge, imád labdázni. Ha rendesen ki van fárasztva, nagyon nyugodtan viselkedik a lakásban. 

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2021 - CityDogs Készítette a