banner.jpg

Alaszkai malamut (Alaskan Malamute)

Az alaszkai malamut ősei a jégkorszak idején a Bering szoroson keresztül jöttek Szibériából Alaszkába az Inuit emberek őseivel. A kutya és gazdája egymásra voltak utalva, a zord sarkvidéki környezetben. Ezek a kutyák teherhordóként segítették gazdáikat: a vadászat során keletkezett több tonna húst kellett hazavontatniuk.

Hihetetlenül energikus, kitartó, független és intelligens. Féktelen és lármás, főleg kölyök korban. Önálló, barátságos és hűséges, ugyanakkor méltóságteljes is; megvan a saját akarata, s olykor domináns módon viselkedik. A malamutok falkaállatok. Természetes dominanciájuk sok bajba sodorja őket. A malamut emberi családja lesz a falka, és mindenki helyét meg kell tanulnia a falkában. A tulajdonos feladata, hogy megtanítsa arra a kutyát, hogy az ő helye a hierarchia legalján található – hogy minden ember a legkisebb gyerektől a felnőttig felette áll. Ez nagyon fontos, mert minden serdülő malamut megpróbálja átvenni az „Alfa” szerepet. Amennyiben ez nem sikerül, malamutunk a fejünkre nőhet, agresszívvá és vaddá vállhat. Sajnos ez a probléma nagyon gyakran vezet egy csodás állat elaltatásához, kidobásához vagy örökbe adásához.

Méret XL
Viselkedés Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház
Háztartás Család gyerekkel, Család gyerek nélkül, Egyedülálló

A nyers csontos húst, főtt-párolt zöldségeket, friss gyümölcsöt, és a konyhai hulladékokat szereti. A boltban kapható termékeket is megeszi, de a tápok nem elégítik ki étrendjét, inkább csak kiegészítőként ajánlottak. A friss csontok elengedhetetlenek táplálékából, ezek erősítik csontozatát, állkapcsát, és tisztítják fogait. Az ételének mennyisége függ attól, hogy mekkora, milyen sokat mozog... kb. 80 - 100 dkg-ot eszik naponta, de figyelni kell, hogy a bordáit mindig érezzük, miközben a mellkasa ne süppedjen be.

Téli hónapokban elég heti 1-2 alakommal kefélgetni. A nagyobb gondot a nyári hónapok jelentik, akkor legalább kétnaponta fésülni kell, mert a szőre hullani kezd. 

Sok energiával rendelkeznek, melyeket a megfelelő módokon kell levezetni. Rengeteg futásra, játékra, és ugrálásra van szükségük. A folytonos fizikai és mentális ösztökélés hiányában unottá és nyughatatlanná válnak, ami mindenképpen romboló tevékenységekben fog végződni. Szánhúzás, síjöring, súlyhúzás, hátizsákos túra, túrázás, agility, kocogás, kerékpározás, vagy akár az összes egyszerre, a malamut mindegyik sportot élvezi. Nagyon fontos, hogy a malamut számára komoly mindennapi testmozgásról kell gondoskodni, mivel ha nem jutnak megfelelő mozgáshoz, gyorsan unottá válnak, és nem kívánatos, romboló szokásokat vesznek fel: sok ásás, ugatás, vonyítás, rágás, vagyontárgyak elpusztítása, szökdösés.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a