banner.jpg

Afgán agár (Afghan Hound)

Zavarba ejtő jelenség nagy ellenmondásokkal. Mikor egy afgán agár viselkedését figyelem, egy dolog jut eszembe: Ez a lény biztosan egy kutya? Hisz egyik pillanatban egy nagymacska tempóját megszégyenítő sebességgel szalad a nyuszi után, a másik pillanatban pedig átváltozik egy hisztis pimadonnává. Fajtájában ötvöződik az afgán szívósság és az angol ariszokratizmus. Büszke és távolságtartó, megengedi, hogy körülrajongják. Esetleg.

Besorolását tekintve vadász kutya, bár inkább a zsákmányszerzésre helyezi a hangsúlyt. Nagy szakértelemmel tud élelmet csenni, amit nem fal fel a tett helyszínén, hanem privát rezidenciáján fogyaszt el. Sokszor rangján alulinak találja a felkínált jutalomfalatot, de gondolva az otthoniakra, ha hátat fordítunk neki, nyugodt szívvel ellopja azt. Valószínűleg őshazájában is ez volt az igazi funkciója, beosonva élelmet szerezni, majd szélsebesen vágta haza. Az így hazavitt étellel megmenthette a családot az éhhaláltól, így ez legalább olyan fontos feladata volt, mint a vadászat. Angliában aztán addig alakítgatták, mígnem egy armaniba bújtatott vadászkutyát nem kaptak.

Szereti tudatni elképzeléseit a kutyaéletről, és hosszas panaszáradatot intéz gazdájához, ha valami nem tetszik neki. Ha egy szál szőre beakad valahová, akkor olyan sikoltozást rendez, hogy biztosan felhívják a szomszédok közül néhányan az állatvédőket.Ennek ellenére furcsa mód mégsem hangos fajta, ritkán és keveset ugat, a házat inkább őrizze valaki más. Jóindulatú és kedves, játékos, arckifejezése mindig világosan mutatja hangulatát. Nagyon érzékeny, egy hangos szó után is órákig fekszik sértődötten  - na nem a sarokban, - a fotelben.

Annak ajánljuk, akit szórakoztat az afgán eredetisége, bohóckodása, az, hogy kifogyhatatlan az új ötletekből, aki nem bánja, ha senki sem megy el szó nélkül kutyája mellett, aki szívesen talál ki neki különböző hajviseleteket és szeret gyönyörködni szépségében és csodálatos mozgásában, aki vágyik egy ragaszkodó és kedves társra, az ne válasszon semmi mást, csak egy afgánt.

Méret XL
Viselkedés Okos, agyafúrt
Gondozás A szőrzet gondozást igényel
Életstílus Aktív
Lakóhely Kertes ház, Lakás
Háztartás Család gyerekkel, Egyedülálló

Agaraknál az etetés nagyon összefügg az igénybevételükkel. Egy rendszeresen versenyző agárnak sokkal több energiára és tápanyagra, vitaminra van szüksége, mint egy nem versenyző agárnak.  Fülledt, meleg időben sokkal jobba figyelni kell a vízháztartásukra, hogy ne száradjanak ki, és ne kapjanak hőgutát.

Nem szabad őket össze-vissza maradékkal etetni, valójában ez egy kutyának sem tesz jót. Nagyon jó minőségű tápok állnak rendelkezésre, amik közül csak ki kell választani a megfelelőt. Vannak az agarak számára speciális tápok is, kifejezetten versenyzők számára.

Nagyon elegáns, hosszú, selymes szőrzete sok-sok gondoskodást igényel. Folyamatos fürdetés, fésülés, olajozás, balzsamozás körforgása. A sok szőrápolásért kárpótlás, hogy szőre egyáltalán nem hullik, a kanapén – ahol heverészni szeret – ember is helyet foglalhat. Ha hagyja. :) Hideg éjszakákon nem való a kertbe, vékonyszálú szőre nem nyújt elegendő védelmet.

 

A többi kutyával jól megfér, nem agresszív, de ha verekedésre kerül a sor, akkor meglepően kemény ellenfél. Ilyenkor még kényeskedni is elfelejt, és persze még mindig megmarad a végső fegyver: ha nagy a baj, elszalad, úgysem érik utol.

Az agárfajták szabadságszeretete benne is élénken munkálkodik, de korán kezdett, megfelelő és türelmes képzéssel stabil behívást lehet elérni Mr. Tolvaj-tempónál is.

Az agarak agárpályán és coursing pályán mérhetik össze gyorsaságuk és ügyességüket. Minden ellenkező híreszteléssel élvezik a futást, és nem kényszerből teszik, ahogy tévesen híresztelik róluk.

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2023 - CityDogs Készítette a