banner.jpg
Balettcipő

Balettcipő

Budapest: világváros. Legalábbis szeretnénk azt hinni, hogy az. Ám benne járva gyakran szembesülünk a lehangoló ténnyel, hogy a XIX. század végén még világhírű, félelmetes tempóban fejlődő metropolis ma leginkább egy régi dicsőségét sirató, lerongyolódott dívára hasonlít.

De vannak biztató jelek. Helyek, amelyek otthonossá teszik a várost az itt élőknek és a vendégként ide érkezőknek. Kis részletek, amelyek felvillantanak valamit Budapest fantasztikus lehetőségeiből.

Ilyen jel, hely, részlet a Hajós utca és környéke, amelyet 2001-ben kezdtek el felújítani, csinosítani. És hitünk és reményeink szerint ilyen hely a városi legendáriumban sokszor felbukkanó, Hajós utcai Balettcipő is.

A patinás név nagy múltú helyet takar. Történetünk kezdete egészen a múlt század derekáig, 1948-ig nyúlik vissza, amikor egy gazdag kereskedő felesége számára megvásárolta a Hajós utca és az Ó utca sarkán található kis üzlethelyiséget. Az asszony előzőleg balerina volt, a hely neve nem is volt sokáig kérdéses: hamarosan az egész város "Balettcipőként" emlegette a kedves kis presszót az Opera tőszomszédságában. A Balettcipő hamarosan a pesti művésztársadalom törzshelyévé, találkozóhelyévé vált, és az is maradt egészen a nyolcvanas évek végéig.

Ezután bő évtizedes pihenőidő következett, amelynek végén, 2002-ben újra megnyitottuk a helyet, immár az új évezred követelményeinek megfelelően. Kicsit kávéház, kicsit presszó, kicsit mediterrán, kicsit franciás. Télen meghitt, zsibongó menedék, tavasszal és nyáron kiülős, teraszos kocsma-vendéglő. (Azok a Hajós utcai nyáréjszakák!)

Mi, akik csináljuk, nagyon szeretjük a Balettcipőt. Jó ételeket főzünk, a pár falatos harapnivalóktól a komolyabb meleg fogásokig, köztük olyan mediterrán finomságokat, melyeket Magyarországon itt lehetett megkóstolni először. A sört frissen csapoljuk, a borokat a legjobb helyekről szerezzük be, és a kávénk minőségére is nagyon kényesek vagyunk. Reggel tíztől éjfélig várjuk, hogy betérjen hozzánk, és eldöntse, a Balettcipő lesz-e a törzshelye.

Mert a múlt kötelez.

1064 Budapest, Hajós utca 14.
telefon: +36 1 269 3114
e-mail: belvarosibisztro@gmail.com

Nyitva tartás: 
hétfő - péntek: 10:00 - 24:00h
szombat: 12:00 - 24:00h
vasárnap: 12:00 - 23:00h

weboldal

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a