banner.jpg
Petárdás kutyák

Petárdás kutyák

Magyarországon kb. kétmillió ebet tartanak. Az év végi bulizásokban és ünnepléskeben elsütött petárdák és tűzijátékok következtében a településeken tartott kutyák százai szaladnak világgá. Őket találó névvel "PEtárdás Kutyáknak" is hívják ezzel jelzik azt, hogy azért tűnt el, mert megijedt a petrádarobbantások zajától. A legtöbb elkóborolt kedvenc az ünnepek után hazatalál, de sokuk sohasem kerül elő.

Mi lesz a szilveszteri petárdázásban kóborrá váló állatokkal? 

A kutyák félnek a váratlan és túl erős zajoktól. Csak úgy, mint az embergyerekek is.  A petárdarobbanások pillanatában előforduhat, hogy a gazdik kezéből a pórázt kitépve is elszaladnak bele a vakvilágba. Előfordulhat, hogy hetekig bolyonganak, majd legyengülve megfagynak, elpusztulnak. Nem ritka az autósgázolás vagy a vadászok közbenjárásával végbevitt ártalmatlanítás, de a sintérhurok sem.

Védekezés – megelőzés

Kutyáinkra érdemes minden esetben nyakörvet kötni, azt névvel – címmel, telefonszámmal ellátott bilétával kiegészíteni. A bajok elkerülése érdekében december 28. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltatni. Otthonunkban biztosítsunk kedvenceinknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát agy udvarrészt). A félős – ijedős ebek az irracionális ingerek végett ilyenkor harapósabbak lehetnek, így óvatosság révén elkerülhető a harapásos tragédia.

Ha megtörtént a baj, és kedvencünk elveszett

Készítsünk lakhelyünk környékére kitehető plakátokat, rendszeresen figyeljük a környéket. Fel kell keresni a területileg illetékes (és a környező megyékben működő) gyepmesteri telepeket, hiszen a közterületekről oda kerülnek begyűjtésre a kóborló állatok. Budapesten a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepe az 1097 Budapest, Illatos út 23/A. címen található. Vidéken sintértelep ügyben érdemi információkat az önkormányzat jegyzője tud adni. A témával kapcsolatban az interneten, a www.sinter.hu információs portál tartalmaz hasznos címeket – telefonszámokat. A sintértelepre bevitt állatokat 2 hét megfigyelés után a törvények értelmében elpusztítják. Van azonban olyan periódus (pl. az év végi vigadalom), amikor sokkal több a befogott kóbor állat, mint amennyi hely van a telepeken, ezért akár napi rendszerességgel is leölhetik az elkóborolt kedvenceket. Érdemes a kutyakereséskor intenzíven útba venni a gyepmestert is.

Békés, Boldog, Kutyáitokra Vigyázós Új Esztendőt Nektek!

forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a