banner.jpg
Fogadj örökbe idős kutyát!

Fogadj örökbe idős kutyát!

A menhelyek legesélytelenebb lakói az idős kutyák. Az emberek mindig kis, cuki kölyköket akarnak hazavinni, és eszükbe sem jut, hogy egy idősebb, érettebb kutya, aki ráadásul megismerte már az elhagyatottság érzését, mennyire hálás, szerető társ tud lenni.

Sajnos, az a tévhit alakult ki, hogy az öreg kutyák valamilyen "sérült áruk", akiket már elhasználtak, nem képesek tanulni, beilleszkedni és egyáltalán, azok már valaki más kutyái voltak azelőtt. Mintha a kutya is egy autó lenne, azt szeretjük, amelyiknek még "new car" illata van, és senki nem ülte még szét a sofőrülést.

Nincs annál torokszorítóbb érzés, mikor a menhelyre egy idős kutya kerül, valaki, aki becsülettel leszolgált egy életet egy családnál, és most, hogy megöregedett, talán lassabb is, egyszercsak nyűggé válik, és az utcára teszik vagy elaltatják.

El sem tudjuk képzelni, mit érezhet egy ilyen kutya, és talán meg sem próbáljuk. Ha új családtagot szeretnénk, kisgyerekre gondolunk, nem egy nagymamára. Pedig ezek az idősebb kutyák sokkal kevesebb kihívással járnak, mint a kölykök. Ők már nem rombolnak, nem rágnak szét drága cipőket, nem igénylik a napi többórás futást, és alapvetően hálásabbak és szeretetteljesebbek mint azok, akiknek még csak most nyílt ki a világ.

Aki ránéz egy ősz kutyára, valódi hűséget lát és hatalmas lelket. Nem lehet, nem meghatódni tőlük.

Hogy mégis ki fogadjon be idősebb kutyát? Persze, hogy mindenki, aki megteheti...de leginkább jó társai lehetnek a kevésbé sportos életet élő, esetleg szintén idősebb embereknek. Vagy azoknak, akiknek nincs idegrendszerük a kiskutyaneveléshez, akiknek a szétrágott dolgok, a kutyakaki az előszobában nem kihívást jelentenek, hanem macerát.

Az idős kutyák általában "bölcsebbek" is, szocializáltabbak és tisztában vannak olyan alapvető szabályokkal, mint a lakásban élés vagy a póráz használata. Persze, ez nagyban függ attól, milyen életet élt előtte, de az idős kutya mellett szól, hogy már nem kapsz zsákbamacskát. Ő már nem fog nőni, maximum vékonyabb, lassabb és még őszebb lesz.

A legnehezebb, hogy az idős kutyákat már nem tizenévre választjuk társul. Tudnunk kell, hogy egyes esetekben maximum néhány boldog évet adhatunk nekik, ami borzalmasan nagy teher nekünk, hiszen mire megszeretjük, összecsiszolódunk, el is kell majd búcsúznunk, de ez a néhány év neki az élet, amit rácsok mögött tölt el, ha mi nem lépünk ki a komfortzónánkból és a kölyökimádatból. 

Adj esélyt az őszpofájúaknak!

Ne úgy gondoljatok rájuk, mint lelki sérült, felesleges, senkinek nem kellő ebekre, hanem úgy, mint egy nagypapára, akit a családja utcára tett...kinek van ehhez szíve?

(Képek forrása: google)

Ügynökségi zóna

Hirdetés

Heti tipp

Ajánló

© 2024 - CityDogs Készítette a